Brug- en Sluiswachter opleidingen

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Vooropleiding

De vooropleiding Brug- en Sluisbediening biedt je een stevige basis in nautische kennis, waaronder de theorie van Klein Vaarbewijs 1 en informatie over bruggen en sluizen.

Deze vooropleiding is verplicht voor alle cursisten. Na afronding kun je doorgaan met de basisopleiding of Opleiding 1.
Duur: De vooropleiding is volledig online via e-learning en duurt één week

Basisopleiding

In de basisopleiding leer je hoe nautisch Nederland eruitziet en welke belangen er spelen op en rond de vaarwegen. Je krijgt ook les in het bedienen van objecten(bruggen en sluizen) en de bijbehorende wet- en regelgeving. Na deze opleiding mag je eenvoudige objecten bedienen op vaarwegen met middelmatig recreatie verkeer, meestal zelfstandig. Daarnaast wordt kort ingegaan op het op afstand bedienen van kleine recreatieve bruggen/sluizen, hoewel dit niet in het examen aan bod komt. 

Om aan deze opleiding te beginnen, moet je de vooropleiding hebben afgerond. Na de basisopleiding kun je doorstromen naar Opleiding 1 en zo opvolgend. Als de basisopleiding je laatste opleiding is, kun je nog een aantal gebiedsafhankelijke modules volgen.

Duur opleiding
De opleiding bestaat uit klassikale lessen, studiedagen en praktijk op je werkplek. De totale duur is anderhalve week, met 2 fysieke lesdagen in Rotterdam, 3studiedagen en 1 praktijkdag. Je sluit de opleiding af met een theorie-examen en het inleveren van een werkboek.

Opleiding 1

Om aan deze opleiding te beginnen, moet je de vooropleiding hebben afgerond. Naafronding van Opleiding 1 kun je doorstromen naar Opleiding 2. Als Opleiding 1 je laatste opleiding is, kun je nog een aantal gebiedsafhankelijke modules volgen.

Je krijgt gedetailleerde instructies over het bedienen van objecten en de relevante wet- en regelgeving. In vergelijking met de basisopleiding is de lesstof uitgebreider, en naafronding kun je doorstromen naar Opleiding 2 en 3.

Na Opleiding 1 ben je bevoegd om lokale objecten te bedienen op vaarwegen met voornamelijk recreatief scheepsverkeer en beperkt beroepsverkeer. Dit werk doe je meestal zelfstandig, gebruikmakend van technische hulpmiddelen zoals camera’s, monitorbeelden, marifoon en omroepsystemen. Daarnaast voer je eenvoudige watermanagementtaken uit.

Duur opleiding
De opleiding omvat klassikale en online lessen, studiedagen en praktijk op je werkplek. De totale duur is twee weken, met 5 fysieke lesdagen in Rotterdam, 3 zelfstudiedagen en 1 praktijkdag. Je sluit de opleiding af met een theorie-examen en het inleveren van een werkboek.